fredag 17 juni 2011

Dagens töntigaste

är utan tvekan den här intervjun med Eric Amarillo, han som gjort låten Om sanningen ska fram.

Låt oss gå igenom valda delar av artikeln:

Först och främst - eftersom Amarillo arbetat som DJ är han tydligen expert på kvinnors och mäns parningslekar? Ok......

Killar som är kritiska mot låten är låtsasfeminister som "försöker plocka feministpoäng för att bli populära hos tjejerna" - eller så kanske de helt enkelt tycker att låten är dålig och inte en sanning? Det kanske, eventuellt, är så att alla killar inte tänker exakt likadant som Amarillo själv gör? Och - oh, revolutionerande tanke! - det kanske, eventuellt, finns killar som faktiskt är feminister på riktigt?

"Texten sätter fingret på många dubbla budskap som killar måste förhålla sig till" - ja för tjejer ger ju jämt dubbla budskap till killar, verkligen jämt. Vi kan verkligen inte tala klartext hur mycket vi än anstränger oss. Det är som att någonting tar emot när vi försöker. Det är som när jag ber Anders köpa choklad till mig och han gör det istället för chips som jag ju egentligen ville ha - vilket kan såklart borde fattat. Suck. Kan vi inte bara ta och avliva den här löjliga myten om att tjejer alltid sänder dubbla budskap till killar?

"Killar måste kunna ta fram sin feminina sida" - vilken är denna feminina sida? Vilka egenskaper består den av? Och hur kommer det sig att killar alltid ska plocka fram denna mytomspunna sk feminina sida medan tjejer aldrig uppmuntras att vara mer sk maskulina?

"Du ska ha ett jävla trycka när du ska ligga, men sen vara lagom mjuk och inte brusa upp. Det är en balans man hela tiden måste ha koll på som kille" - alltså.................för det första; vad innebär det att ha ett "jävla tryck" när man ligger med någon? Att man kör på som kaniner eller? Det var i så fall dagens nyhet för mig att kaninstilen är något alla tjejer gillar. Vad innebär det att vara lagom mjuk? Och varför låter det som att det är himla jobbigt för killar att inte brusa upp? Som att vara hård och aggressiv är normaltillståndet för alla killar och de får verkligen kämpa för att vara på något annat sätt.

"Dejtingsajterna leder till att konkurrensen mellan killar har ökat lavinartat. Känslan av att kunna bli utbytt mot en annan man ökar stressen och osäkerheten" - jag är kanske helt ute och cyklar nu men jag trodde att man alltid kunde dumpa en kille om man tröttnade på honom och skaffa sig en ny? Eller har det tidigare - dvs innan internet - varit så att så fort man träffade en kille så var man bunden vid honom för resten av livet, då fick man inte byta ut honom?

"De här vrångbilderna skapas av medier och tv-serier med män som har allt. De är attraktiva, jobbar på börsen eller är framgångsrika läkare" - jo men en snygg börsmäklare/läkare är ju EXAKT min och alla mina tjejkompisars definition av en kille som har allt. Verkligen! You nailed it, Eric! Personlighet, humor, intelligens, intellekt - vem bryr sig om sånt så länge killen är het och har ett statusjobb?

"Vi konkurrerar med snubbarna i "Grey's Anatomy". Eller Mr Big i "Sex and the city" som köper 200 kvadratmeter lägenhet till sin tjej på Manhattan. "Sex and the city" har gett en generation kvinnor en helt "fucked up" bild av hur en man ska vara" - joråsåatt jag skiter fullständigt i hur en kille är så länge han har råd att köpa en gigantisk lyxlägenhet till mig. Jag jämför alla killar med tvserie-personligheter och jag tycker definitivt att den emotionellt oåtkomlige, distanserade och träige mr Big är en drömprins. Om sanningen ska fram så tycker ju jag och alla andra tjejer i min generation det innerst inne. Jag visste inte det innan men jag vet det nu tack vare Amarillo. Vad bra att det finns killar som talar om för mig och alla andra tjejer vad vi egentligen tycker och tänker.

"Förvirringen blir inte mindre av att det moderna familjelivet ställer krav på att mannen ska byta blöjor och vara snäll med barnen" - nej men stackars alla förvirrade fäder som måste byta blöja på sina ungar! Och dessutom inte får vara elaka mot dem utan måste vara snälla! Ojojoj vad jobbigt det måste vara för alla män! Det är nog bäst att bara kvinnor tar hand om barnen så att männen kan dricka öl, kolla på fotboll, klia sig på pungen och vara manliga ifred utan att barn och annat trams får störa.

Med risk för att slå in en väldigt öppen dörr här - är det förvånande att att Amarillo i inforutan till höger svarat "nej" på frågan om han har familj? Kan det vara så att Eric inte har lyckats hitta någon tjej som vill ha honom och det beror ju såklart på att tjejer ställer så fruktansvärt höga krav på den moderne mannen som ingen man kan nå upp till? Det kan ju självklart inte ha någonting att göra med hur han är som person, absolut inte.

Slår man upp "bitter" i ordboken kan jag slå vad om att det finns en bild på Eric Amarillo där.


15 kommentarer:

Anonym sa...

Han syftar på snygga tjejer, inte tönttjejer.

AnnaBanana sa...

Anonym: jag trodde att motsatsen till snygg var ful men så är det tydligen inte. Alla snygga tjejer är per automatik alltså coola, intressant.

Anonym sa...

Hej Anna!
Jag förstår inte din och andra unga kvinnors negativa reaktion på artikeln.
Jag är man född på 70-talet, tycker att han träffar "huvudet på spiken" med sin text.
Manliga feminister.. hycklare som vill ligga..
/Fredrick

AnnaBanana sa...

Fredrick: jag gillar inte intervjun eftersom jag tycker att EA uttrycker sig extremt fördomsfullt, könsstereotypt och generaliserande om både kvinnor och män. Han får det dessutom att låta som att alla är väldigt ytliga och bara bryr sig om tre saker: utseende, pengar och sex. Vilket säkert stämmer för en del men långt ifrån för alla.

b b s sa...

Kan inte va många (någorlunda vettiga) som tar den artikeln på allvar, knappt han själv skulle jag tro...kändes väldigt flummig...

Annika sa...

Men vilka jävla kommentarer du fått?! Tycker du har fullständigt rätt i vad du skriver Anna. Blev förresten full i skratt när det där om blöjor dök upp.....det är väl KLART att kvinnor vill ha en man som HJÄLPER till och TAR ANSVAR?! Är väl hans barn lika mkt som mammans, herrejösses. Nej, Anna,du har rätt på alla punkter!!

Nina sa...

hum...hade väl räknat ut att han inte är den djupaste mannen som går i ett par skor. Men tänkte på sen sak dock, det här med den "maskulina sidan"; min upplevelse är att det i princiå alltid är så att kvinnor ska vara mer maskulina, alltså typ måste vara mer "chefiga, bestämda" och annat som uppfattas som manliga egenskaper (fast jag vet du inte tycker det finns). är ju oftast så att kvinnor ska klara både och, dvs både vara kvinnliga familjemammor och samtidigt jobba heltid som chefer, med ett traditionellt manligt jobb (konstigt btw, det finns ett ord som är "familjepappa" men "familjemamma" är baske mig inte nåt man hör ofta).

AnnaBanana sa...

bbs: jag tror inte att han skämtar och även om han gör det så finns det ju uppenbarligen andra som tycker så.

annika: tack!

nina: men om man ser till relationer så är det sällan, om någonsin, som man pratar om att kvinnor ska plocka fram sin maskulina sida för att locka män medan killar å sin sida ska ta fram sin feminina sida för att få tjejer på fall. jag antar att det är en underliggande bögskräck som gör att killar inte "får" dras till en tjej med "maskulina" sidor.

Anonym sa...

Med tanke på din reaktion på intervjun med Erik så undrar man vem som verkligen är bitter...

Anonym sa...

du har ju inte fattat artikeln lilla du...

b b sis sa...

Tyckte bara att han framstod som så töntig att jag inte kunde ta artikeln på allvar/inte bli upprörd...

kanske bögskräck men samtidigt är det rätt positivt att göra "manliga" saker som tjej, däremot har det inte setts som positivt att göra "feminina" saker som kille, eftersom det är "killiga" är lika med bra och tvärtom...

AnnaBanana sa...

bbs: jo det är ju så. en dag kanske vi kan skippa det här töntiga med att kalla vissa egenskaper kvinnliga och andra manliga.

Eriks vän sa...

Håller med anonym, att det verkar vara du som är bitter...

Erik är en underbar person som försöker få fram ett budskap som du uppenbarligen inte får fram för att du e trög o jäkligt bitter..

AnnaBanana sa...

Eriks vän: på vilket sätt är det relevant huruvida jag är bitter eller ej?

Jag förstår alldeles utmärkt budskapet i hans låt, den är ju inte särskilt subtil eller svårtolkad. Däremot håller jag inte alls med om det han säger.

pao sa...

Han är en underbar människa, förstår inte varför du kritiserar någon du inte känner?

Finns få av sådana som han!

/Eriks flickvän