fredag 2 februari 2007

vad ska jag göra?

Fortsättningen på gårdagens inlägg kommer här; en pro & con-lista om huruvida juridken är mitt kall eller ej.

Pro:
jag kommer få jobb när jag är klar, det är svårt att hitta en bättre utbildning så sätt
jag kommer att tjäna mycket pengar
det är en bred utbildning, dvs jag kan jobba med lite allt möjligt
jag har råd att ha den flashiga Claes- och Pernillalivsstil jag drömmer om
ibland är det roligt och intressant
status

Con:
oftast är det mördande tråkigt
juridik passar inte mig; jag är alldeles för slarvig och otålig. En jurist ska vara noggrann och metodisk.
jag vill inte jobba som jurist eller advokat, jag vill bara ha själva utbildningen
pressen att få AB
juridik får mig att känna mig korkad och dum

Hm, flest pro alltså.

14 kommentarer:

Malin sa...

Anna. Om du inte vill jobba som jurist eller något som har med juridik att göra, och tycker att utbildningen oftast är mördande tråkig, tycker jag du ska hoppa av. Just like that.

Men om det handlar om att du känner dig "för dum för juridik" säger jag: pyttsan. Du är knappast tappad bakom en vagn och intellektet går att träna precis som allt annat. Det är en fråga om övning och färdighet och vana vid juridik som ämne.

/Hitler

Anna sa...

Problemet är att jag inte vet vad jag ska göra istället.

Anna sa...

Förraterminen var helt okej, intressant och till och med rolig ibland, och jag tycker att de kommande verkar ganska trevliga också. Så det kanske bara äe den här terminen som är mördande tråkig.

Att jag inte ville jobba som jurist eller advokat visste jag redan innan jag började plugga. Grejen är att juristutbildningen är väldigt bra att ha, med tanke på vad jag vill jobba med i framtiden.

Om det nu är det jag vill jobba med.

Anna sa...

Gissa varför jag tog ett uppehåll just nu. Finns det något som lockar mindre i hela världen än en kurs som heter allmän förmögenhetsrätt? Inte troligt. Men det är säkert jäkla nyttigt.Tänk i aqlla fall ett tag innan du hoppar av. Och när det gäller inkomst- och karriärmöjligheter, tycker jag att det är vettigare att fundera på vad du skulle trivas med att göra snarare än hur mycket pengar du får, eller vilken status yrket har.

Fröken Lund sa...

Jag läser ju också juridik, men är inne på min 8:e termin och inte min 2:a. Jag har aldrig ångrat mig en sekund att jag valde juristbanan, så det är inte helt lätt för mig att sätta mig in i ditt tvivel. Termin 2 var dessutom en av de roligaste terminerna under utbildningen tyckte jag; om än vansinnigt jobbig.

Oavsett vad man gör med sitt liv så måste man ha roligt. Det är det råd som min käre pappa alltid givit mig. Att se till att ha kul och trivas med det man gör. Gör man inte det så har man troligen valt fel väg.

Även Peter Westberg, professor i processrätt, sa till mig när jag rådfrågade honom inför val av inriktning under termin 6 att man alltid bör välja det som är roligt, för annars kommer man aldrig prestera sitt yttersta. Det är nog sant. Sen föll min lott på straff- och processrätten som inriktning istället för alla andras taktikval förmögenhetsrätten som är precis vad du läser just nu.

Jag hoppas du kommer fram till vad du vill göra! Lycka till.

Anna sa...

Fröken Lund: varför är allmän förmögenhetsrätt ett taktikval?

Visst kan jag välja att läsa något jag tycker är roligt, som franska, idéhistoria, kreativt skrivande och konstvetenskap - men det är inte det jag vill jobba med i framtiden. Juridik är inte den roligaste utbildningen, men den leder till att jag kan jobba med det jag vill, alltså FN.

Om det nu är det jag vill.

Anonym sa...

Du är väl inte för slarvig och otålig??????? Jag har ju spenderat typ tolv år med att vara avis på dina superanteckningar!

Dessutom tror jag verkligen på något som leder till det man vill göra i framtiden, fyra skojia studieår verses en lisvlång skojig yrkeskarriär typ.
Så go Anna!

Fröken Lund sa...

Förmögenhetsrätten är ett taktikval delvis eftersom den innefattar bl.a. avtalsrätten som är något som är väldigt bra att ha i bagaget när du sen ska söka jobb.

Antingen målar man in sig i ett hörn med sin inriktning eller så väljer man en inriktning som är lite bredare om man ska hårddra det. Förmögenhetsrätten kommer du stöta på var du än befinner dig inom juristyrket och just därför väljer de allra flesta den vägen när det är dags att välja inriktning. Taktik, alltså.

Fröken Lund sa...

Är det FN du vill jobba inom så är kanske folkrätten din grej åtminstone? Men då får du allt stå ut till termin 6.

Anna sa...

Aha, jag fattar. Hjälp, tänka att specialisera sig på förmögenhetsrätt - hellre jobbar jag på McDonald's. Och ja, jag har tänkt mig en inriktning mot internationell rätt på något sätt.

Fröken Lund sa...

Jag skulle nog hellre få betalt för att dag in och dag ut läsa Axel Adlercreutzs krångliga halvsidesmeningar än att jobba på McDonald's. Alla gånger!

Faktum var att det var förmögenhetsrätten som fick mig att välja juristutbildningen. Initialt var det väl kanske Ally McBeal, men den totalromantiserade bilden av juristyrket hade för länge sedan lagt sig när det var dags att skicka in min ansökan till juris kandidatprogrammet vårterminen '03.

Folkrätten är mycket intressant. Mitt problem med juridiken är att jag tycker att så mycket av den är kul. Jag kommer nog aldrig - under hela min livstid - kunna bestämma mig för vad jag egentligen vill jobba med.

Anonym sa...

Oj, jag googlade på juridik och hittade hit. Min dröm har också alltid varit FN eller UD, men på första och andra tentan på juristlinjen i Stockholm i höstas gick det ganska dåligt för mig så jag gav upp och hoppade av. Det tråkiga med juristlinjen är betygshetsen, utan den skulle man slappna av och inte bli så nervös på tentorna vilket varit förödande för mig. Hursomhelst man ska generellt sett inte ge upp som jag gjorde, men det kanske finns andra vägar till FN och liknande arbeten om man inte vill läsa allt aptråkigt på juristlinjen och som är ljusår från internationell politik. Pol Mag utbildningen t.ex.

Anonym sa...

Går också i Lund på Juridicum (eller rättare sagt gick...) hoppade av nu VT07 och läser något som jag tycker är betydligt roligare .

Hade också samma tvivel som dig och tyckte juh juristutbildningen verkade vara för bra val för att hoppa av. Men sedan slog det mig på en tenta (allmän förmögenhetstentan) att det här verkligen inte var vad jag ville hålla på med. Jag orkar inte argumentera till förbannelse om saker som inte intresserar mig så mycket kom jag på (vilket man måste göra som jurist).

Jag hoppade av och armbågade mig in i sista sekund på IT-banan samma vecka. Hade grubblat länge men så en dag på tentan bara slog det mig och allt var glasklart. Man kan inte ödsla sin värdefulla tid i livet på saker som inte man tycker är roligt utan bara plågar en och än hellre ta ett jobb inom det och för all framtid plågas.

Anonym sa...

Hej
Läser också juristlinjen fast i Sthlm. Kommer att vara klar om 2 terminer, har hela tiden känt och vet att linjen är allmänbildande, men jag vet inte om jag kommer att jobba som "jurist". Linjen kan ju i säg fungera som en språngbräda framåt i livet.