onsdag 31 december 2008

årets sista filmtips

Som sig bör när jag är i Götet hos Anders panders har det tittats på en del filmer. Mina favoriter är, so far:

Working girl - en sån typisk 80-talsfilm att den nästan känns som en parodi. Stora hår, fula kläder och överdrivet smink i överflöd, karriäristbrudar som försöker ta sig upp i karriären och machokillar. Storyn är typ mesig tjej börjar nytt jobb, blir lurad av chefen, tuffar till sig och bestämmer sig för att lura chefen tillbaka. Fin film med fint budskap: om man tror på sig själv och kämpar kan man gå hur långt som helst, typ. Att "hunken" (omg vilket fult 90-talsord!!!) Harrison Ford är med i filmen skadar inte heller direkt, alla hard working girls behöver ju lite ögongodis ibland. Höhö (jo jag vet, inte pk alls att objektifiera män men whateverrrrrrr...)

Surf's up - snyggt tecknad film om pingviner som surfar. Tyvärr är den gjord som en dokumentär in the making, vilket jag tycker är väldigt synd. Det känns som att filmskaparna inte tror att the random tittare fattar annars, vilket man såklart hade gjort. Det är liksom en tecknad barnfilm, hur svårt kan det vara? Duh... Om man bortser från hela mockumentärgrejen så är det en rätt skön rulle och det är himla gött att slippa den där musikalgrejen som alltid är med i alla Disney's filmer (det här är en Sony animations-film, tror jag). Massa dudes & dudettes i pingvinform som surfar omkring och lär sig att vinna är inte det viktigaste, utan det är vänskap. Vackert.

Mamma mia - jag gillar Meryl Streeps outfit i början av filmen (upprullade snickisar & tygskor), att dottern är så docksöt, musiken, den inte helt vattentäta storyn, de musikalinspirerade scenerna, de tre eventuella papporna och mammans två skojiga kompisar (de obligatoriska knasiga sidekickarna, som i princip finns med i varenda film med självaktning nuförtin). Jag gillar inte vissa delar av slutet, ska inte avslöja vad ifall det finns någon som ännu inte sett den här filmen. Summa summarum: en sån däringa feel good-film som man blir riktigt glad av att se.


ps. Anders beklagar sig över att jag inte har någon röd tråd & kronologisk ordning när jag skriver filmtips, men det tycker inte jag att man behöver ha. Jag har ju ingen röd tråd när jag ser på film så då blire inte heller så när jag skriver. Bara så ni vet. ds.

Inga kommentarer: