onsdag 14 oktober 2009

tröttsamt



Någon som är förvånad över det här? Inte jag i alla fall. Det är så extremt typiskt för det här samhället att universiteten diskriminerar kvinnor och gynnar männen när de upptäcker att det är fler och fler kvinnor på utbildningarna, för omg hemska tanke, tänk om kvinnorna får alla "bra" jobb i framtiden! Nu är iofs artikeln lite luddig så jag förstår inte om det är så att männen som automatiskt fått förtur har sämre betyg/högskoleprovspoäng än kvinnorna, eller om det är så att det är lika, för i så fall har väl universiteten rätt att ta in killarna först? Enligt jämställdslagen får man ju aktivt verka för att förbättra jämställdheten, typ, och borde då ha rätt att ta in killar först för att det ska bli mer jämnt fördelat, tror jag. Men är det så att männen har haft sämre betyg/högskoleprovspoäng, då har de verkligen ingen rätt till förtur.

5 kommentarer:

S. sa...

Någon som är förvånad? Öppnar man upp för kvotering för kvinnor (som är lika dumt) så får man räkna med att andra grupper också kvoteras in.

Lina sa...

Hata kvotering överhuvudtaget! Oavsett kön!

Nina sa...

jag tycker det kan behövas ibland. går ju inte att skapa jämställdhet på nåt annat sätt i denna världen, får nog börja tvinga på det på samhället. men då ska det vara på lika grunder, alltså samma betyg från början!

Anna sa...

när det visar sig att det är flest kvinnor på utbildningar med höga betyg (som är ett objektivt urvalssystem) får högskolorna & universiteten panik och börjar kvotera in män.

när det visar sig att det finns väldigt många män i bolagens styrelser & chefspositioner (jobb som tillsätts på mer subjektiva grunder) anses det väldigt fel av många att kvotera in kvinnor.

att det är färre män på universitetsutbildningarna beror på att män har sämre betyg, att kvinnor har svårt att få toppjobb beror (delvis) på att män ger andra män de jobben och inte kvinnor. ett problem som är mycket svårare att rätta till än betygen, och som folk också är mycket mer ovilliga att rätta till. varför ska kvinnor ta mer plats i samhället liksom? det är ju onödigt.

Nina sa...

precis vad jag också tänkte på!!!! jobbkovteringen är ju sjukt mkt svårare att komma åt, då det är svårt att säga om det var pga kön man valde den eller den. men precis, med betyg blir det så himla tydligt...

orättvist. inte helt ovanligt....