lördag 31 juli 2010

cool, tönt eller mittemellan?

What's up dudes? Vad gör ni en lördagkväll som denna? Själv är man ju inte jättecool som sitter och dattar (och kollar lite halvt på Mission impossible 3 i bakgrunden, har Tom Cruise machokomplex eller vad?) men jag har i och för sig aldrig heller gjort anspråk på att vara en cool person. Hela grundskolan var jag en tönt, en plugghäst som aldrig fick hänga med de Coola Kidsen. Stackars mig... inte. De sk Coola Kidsen var ju snarare Skolans Största Idioter, vilket jag inte fattade då men förstår nu som mogen vuxen person. På gymnasiet blev jag lite mindre töntig, tror jag, eller snarare var det kanske så att det inte ansågs lika fjantigt längre att vara plugghäst. Dessutom gick jag samhäll-kultur, i en klass full med personer som var mer eller mindre som jag, dvs intresserade av skolan och "pluggiga" . Ah, ljuva gymnasietid!

Jag trodde länge att den där indelningen av människor - som coola, töntiga eller mittemellan - skulle upphöra i vuxen ålder men så är det ju verkligen inte. Insåg det väldigt tydligt när jag läste de där kurserna i sommar och det blev uppenbara gruppindelningar, med ett innegäng och sen lite mittenfolk och så ett "tönt"-gäng, där jag ingick. Det är så extremt löjligt att det blir så. Vad är det egentligen som avgör vilken grupp av människor man tillhör? Varför är just jag töntig? Jag tycker inte själv att jag är särskilt cool (eller ja, ibland tycker jag att jag är världens coolaste) men jag tycker inte att jag är töntig heller.

1 kommentar:

kakan sa...

det är ju konstigt också hur man omedelbart känner av det där med vilken grupp som är den "coola" resp den "töntiga". Kanske är det så att om man väl en gång hamnat i en grupp så lär man sig de sociala koderna och hur man liksom ska föra sig i just den gruppen och sedan blir det som så att man automatiskt hamnar i samma grupp om och om igen, oavsett sammanhang. Sedan är det ju intressant när man tittar på tex tekniska utbildningar på högskolor och universitet där klassiska nördar utgör en stark majoritet av studenterna, och hur de där skapar nya hierarkier med coola och töntar.l