onsdag 17 augusti 2011

No me gusta gramática

I våras läste jag en nybörjarkurs i spanska på 15 hp. Jag gjorde bara halva kursen då för jag hade inte tid med resten och tänkte att "äsch, det är la inga problem att plugga in det i sommar". Det hade nog inte heller varit något problem om jag börjat i tid men det gjorde jag såklart inte. Omtentan är på lördag och jag kan typ ingenting eftersom jag knappt har pluggat något. Jag ska bland annat lära mig verb i följande former:

presens indikativ
presens konjunktiv
perfekt indikativ
perfekt konjunktiv
preteritum
imperfekt indikativ
imperfekt konjunktiv
futurum
konditionalis

Jag fattar ingenting. Jag vet inte ens hur man böjer verb i de här formerna på svenska. Hur ska jag hinna lära mig - och förstå - det här till på lördag??? Jag. Får. Panik. Varför var jag så dum och skippade lektionerna i våras och inbillade mig att jag skulle kunna lära mig det här på egen hand? Ibland är jag så förbannat korkad.

PS. Vet inte ens om jag stavat rätt till rubriken??? Asså den här tentan kommer gå åt helvete.

8 kommentarer:

Lina sa...

Nej det går! Du måste vara mer positiv!

Anette sa...

Åh, det var allt det där som gjorde att jag föll i den annars så lätta spanskan... inte så upplyftande, men lycka till. :P

Nina sa...

vad nu, du ør ju min fellow-språknørd!!??! grammatik ær skoj ju! :D

AnnaBanana sa...

Lina: men jag är ju inte positiv!!!

Anette: det är det som kommer bli mitt fall också, är jag rädd...

Nina: grammatik är bara roligt när man förstår den och det gör jag inte just nu:((( har jag skrivit rätt i rubriken förresten?

Nina sa...

det tror jag, min spanska ær ju liiite ringrostig va, men ser rætt ut før mig :) kanske "la" gramatica...? eller jag vet inte.

hmm, ne, det ær ju sant. først nær systemet har satt sig som d ær kul...!

AnnaBanana sa...

Nina: jag funderar också på om det ska vara "la gramatica" men jag vet inte heller.

Anonym sa...

Ack, ack....precis som Anette så föll jag även på det där. Jag blev så förbannad på det språket, på engelska heter det "we go, they go, he go, she go" ...men på spanskan heter det olika om några gick, om hon gick, etc. Jag förklarade väl luddigt här men jag höll på att bli galen på det faktiskt...haha

AnnaBanana sa...

Anonym: verben driver även mig till vansinne! Satans komplicerade verb.