fredag 28 oktober 2011

Sånt jag funderar på, del femtiotolv

Det här var en intressant nyhet och ett klassiskt fall för "Dagens dilemma"-avdelningen på den här bloggen.

Å ena sidan har vi rätten att utöva sin religion, rätten att ta del av en rättegång och rätten att klä sig och röra sig man vill. Och kanske främst av allt, rätten att inte bli diskriminerad, på grund av sitt kön eller sin religion.

Å andra sidan handlar det om rätten till en rättvis (och säker) rättegång (eller häktningsförhandling). Det är ju omöjligt att veta vem (och vad, som vapen t ex) som döljer sig under niqab:en och vilket hot den personen skulle kunna utgöra. Men måste rätten se ansiktet på åhörarna för att kunna hålla ordning i rättssalen? Hade det handlat om att domaren täckt ansiktet hade det varit solklart fel eftersom det inte är acceptabelt med anonyma domare men här handlar det om åhörare och inte beslutsfattare.

Rätta mig om jag har fel, men jag antar att det maskeringsförbud det pratas om i artikeln kommer från den här lagen. Där står det klart och tydligt att maskeringsförbudet inte gäller om man täcker ansiktet av religiösa skäl - vilket ju är fallet här. Har då domaren rätt att säga till dessa tre kvinnor att de inte får gå in i rättssalen? På vilken grund?

Jag tycker det här luktar diskriminering, på basis av kön och religion - men jag är inte helt 100 på det. Vad tycker ni?

14 kommentarer:

svensk muslim sa...

Hej, jag tror inte den lagen gäller inne i rättssalen, man måste nog visa ansiktet i en rättssal. Min mamma bär också niqab och tog av sig den när hon var där i familjerätten.. Men jag tycker att man borde kunna ha niqab på sig, så länge man visar identifikation o har visat ansiktet till åtminstone en person där inne (så att dem vet vem det är). :)

UncleBob sa...

Ett jävla fjanteri är vad det är.
Men fortsätt för all del att underskatta svenska folket. En vacker dag tröttnar de på slikt religiöst dravel.

Om jag skulle tillhöra en religion som måste visa mitt manliga reproduktionsorgan offentligt varje timme och skrika mitt primalskrik för att hedra min Gud så har jag "rätten" på min sida?

AnnaBanana sa...

svensk muslim: är det ok att visa ansiktet, även om det bara är för en person?

Det står ju inte klart och tydligt i lagen att den inte gäller i rättssalen. Å andra sidan kanske det finns kommentarer/rättsfall till hur den ska användas.

Anonym sa...

Samtidigt är niqaben inget religiöst plagg, utan ett praktiskt skydd mot sandstormar, som patriarkala islamister har påtvingat "sina" kvinnor för att ingen man ska bli frestad att utöva sina djuriska lustar var och när som helst. Precis som de gör i till exempel Oslo och hela Sverigi idag

Anonym sa...

Helt rätt agerat. Regler är regler och gäller alla. Att dölja ansiktet är oärligt tycker jag.

PL sa...

Lagen om maskeringsförbud är inte tillämplig i det här fallet eftersom en domstolsförhandling inte täcks av ordningslagen. Istället lutar sig domaren mot Rättegångsbalken, specifikt RB 5:9, 1st. I den stadgas att rättens ordförande är ansvarig för ordningen, och det är upp till honom att avgöra om någon kan misstänkas störa förhandlingen. Hans tanke bakom det hela var förmodligen att det är mycket lättare att se om något ordningsstörande planeras.

Religionsfriheten i Sverige ger alla rätt att bekänna sig till vilken religion de vill, men de har inte nödvändigtvis rätten att utöva den på vilket sätt som helst (som exempel kan nämnas förbudet mot kvinnlig könsstympning). Således tycks domaren ha agerat fullkomligt korrekt.

Även bortsett från juridiken måste jag säga att jag tycker han handlade på ett utmärkt sätt, och jag är glad att fler håller med mig!

svensk muslim sa...

hej igen..! :)

Jo det är helt ok att visa ansiktet om det är tvunget. Alla som bär niqab, visar ju ansiktet utan ''krångel'' vid tillfällen då man måste legitimera sig tex, passkontroll,banken till tillfällen då man borde legitimera sig, tex vid ett prov i skolan (om nu inte läraren känner igen en av nån anledning, fast oftast känner man igen en person trots niqab med tanke på rösten, gåstil mm)...

Till annan kommentar angående att niqaben inte är ett religiöst plagg. Det är det visst, och vi kvinnor blir inte påtvingade den, speciellt inte vi som bor i väst iallafall. :) Den som påstår att det inte kommer från religionen har verkligen ingen kunskap angående detta ämne.. De flesta lyssnar på vad de ser någon smart människa säga och tar det som fakta utan att ens fråga ens en enda muslim som följer islam, eller ens fråga någon kvinna som bär niqab. ^^ Vissa tror helt enkelt att dem vet mer än de som utövar religionen vilket är ganska galet :P ,
man går inte fram till en svetsare tex om man inte själv studerat yrket och säger till personen hur man gör, så då bör man inte göra det mot muslimer som läst flera år om islam. En rolig fakta är att det är många svenska kvinnor som bär niqab, utan att ens ha gift sig med en muslimsk man - då kan man ju undra vem som tvingar henne? Många kvinnor om inte alla som bär niqab i sverige har någon gång i sina liv inte ens burit den vanliga huvudslöjan. Och många kommer från familjer som inte vill att dem ska klä sig så.

Det var lite insiderfakta från mig iallafall ! :)

Gomorgon!

DragonenSWE sa...

@svensk muslim
Jag vill gärna att du svarar på följande frågor...

1. Varför befinner du dig i Sverige, av vilken anledning kom du hit?

2. Om du fick välja vilket styre Sverige skulle ha, skulle det vara demokrati eller teokrati?

3. Vad anser du att man ska göra om en muslim avsäger sig sin tro?

4. Om svensk lag säger en sak och dina religiösa lagar säger ett annat, vilken lag gäller då för dig?

Det skulle vara bra om du svarade sanningsenligt på frågorna.

Tack på förhand!

DragonenSWE

Anonym sa...

Religionsfriheten gäller nog så länge man inte bryter mot Svenska lagar. Men många saker tar vi för givet och vi har inte behövt stifta några lagar för sådant. Det vi tar för givet brukar kallas moral, etik och kultur. Skillnader i dessa blir tydligare när man konfronteras med andra kulturer. Detta kommer leda till behovet att stifta fler lagar för sånt som vi har tagit för givet.

tugbi sa...

Till svensk musim:

Anledningen till att få kommer i niqab till domstol är säkert för att de tänker tillräckligt långt för att inse att det blir mer stjälp än hjälp.

Naturligtvis bär man niqab som en följd av socialt tryck, skrattretande att påstå något annat. Precis som nästan alla andra kläder. Undantaget är kläder som, till form och utförande, enbart fyller funktionella krav och inga utseendekrav.

Att vara klädd i niqab i Sverige är inkompatibelt med de flesta svenskars klädkod och känsla för öppenhet. Detta fattar den överskuggande majoriteten av alla muslimer, och klär sig därför på ett sätt som är kompatibelt. Genom att bära niqab i offentlig miljö till vardags i Sverige visar man att man av någon anledning inte tar in detta. Så, ja, det ger mig en obehagskänsla när någon är klädd i niqab i svensk offentlig miljö. Precis som när någon kvinna går lättklädd i Saudiarabien.

Att hänga upp det på att det är en religiös symbol ändrar inget i ovanstående.

Det som kan ändra det är om man ser det som en slags uniform för att marknadsföra en åsikt och/eller för att skapa ett grupptryck. Men det ändrar det inte till det bättre.

Därutöver ger niqab en effekt av skygglappar då de begränsar synfältet. Vilket märks på att de ofta står ivägen utan att märka det, vilket ger ett stöddigt intryck.

svenskmuslim sa...

Gokväll :)

Till DragonenSWE
Hej! svarar gärna på frågor!^^

1. Varför befinner du dig i Sverige, av vilken anledning kom du hit?
Svar: Jag föddes här, är hallänning ursprungligen och har väl inte någon anledning så speciellt varför jag befinner mig i sverige - det är mitt hemland, gillar naturen plus att jag inte skulle kunna flytta utomlands även om jag ville. :)


2. Om du fick välja vilket styre Sverige skulle ha, skulle det vara demokrati eller teokrati?
Svar: Om jag fick välja, så skulle det vara en folkvald ledare som är rättvis och följer islam. Bara med tanke på att jag tycker att islam är fulländat ^^ Men det är nog inte sveriges framtid och jag har verkligen inte orken att ens försöka ändra sverige. Det är bra som det är sålänge jag kan praktisera islam utan böter lr fängelse :-)

Men tro inte nu att du är oskyldig ang att få välja själv ;) Tror nog om du fick bestämma att du skulle ändra tex hela saudiarabien till en sekulär 'demokratisk' stat. ^^ Alla är vi olika, eller hur.

3. Vad anser du att man ska göra om en muslim avsäger sig sin tro?
Svar: Hmm, jag anser att den "muslim" som avsäger sig sin tro aldrig har varit en riktig muslim på riktigt. De flesta som ''slutar'' va muslimer är oftast dem som levt i förtryck i sina hemländer och fått en väldigt sne tolkning av Islam och därmed hatar "islam" pga fördomarna. Det är inte konstigt att dessa som inte ens fått uppleva eller lära sig riktig islam , slutar upp med att hata.

4. Om svensk lag säger en sak och dina religiösa lagar säger ett annat, vilken lag gäller då för dig?
Svar: Enligt Islam, eftersom man inte bor i ett muslimskt land så måste man följa lagarna i landet man bor i. Man kan inte ta lagen i sina egna händer så att säga.. Och om man nu är missnöjd får man väl flytta helt enkelt (det finns inte ett enda land i världen som har 100% sharia-lagar så vart vet jag ej).. De muslimer som flyttar hit, gör kontrakt med sverige också för den delen när de får uppehållstillstånd eller blir svenska medborgare, att de ska följa landets lagar och inte utföra brott osv så dessa måste man följa i enlighet med Islam också.

Men sen om svenska regeringen helt plötsligt hittar på nån lag att man inte får gå ut med slöja eller man får inte be osv så måste de muslimer som följer islam flytta till ett land där dem får utöva sin religion. ^^

Till tugbi:
Det är enkelt att påstå att kvinnor väljer att bära niqab av socialt tryck eftersom det är så resten av världen fungerar.. Men inom Islam gör man (eller bör göra) alla handlingar för Guds skull, för belöning, blygsamhet mm. För de handlingar man gör för andra människors skull räknas inte hos Gud och är helt enkelt värdelösa i Efterlivet. Det är ju svårt att förstå dessa saker om man inte verkligen tror på Gud och Islam.
Jag personligen känner dem som har burit niqab och sen tagit av sig den, ingen har brytt sig eller fått dem känna sig sämre osv, det är deras sak och nämner det bara som bevis att det inte finns pekpinnar lr grupptryck. Åtminstone inte av alla dem jag känner. I muslimska länder kanske det är annorlunda, men i sverige åtminstone finns ingen som tvingas till det.

Och sen har alla olika åsikter om alla typer av klädstilar så det bryr jag mig inte om faktiskt. :) Vissa tycker tom att det ser exotiskt ut och spännande. ^^ Smaken är som baken säger man väl!

Hejsvejs!

svensk muslim sa...

Ps, bara så att jag inte blir attackerad (som vanligt).. Det finns saker som jag vill ändra i saudi också som inte alls stämmer ihop med islam. Saudi har många saker som inte är från sharia, som de hittat på själva. Bara det faktum att det är kungastyrt är helt emot sharia. Ledaren ska vara väljas inte födas in i det. :P Sedan det med att kvinnor inte får köra bil,gå ut ensamma lr söka jobb utan skriftlig tillåtelse av en manlig släkting är saker som inte är från sharia, bara för att nämna några exempel. Vad jag har förstått så är det farligt för kvinnor att gå ut själva i saudi för att de finns sjuka män som kidnappar, våldtar o mördar - men det borde ju inte vara en ful lag! De kan ju sätta ut vakter eller någonting om det skulle vara så farligt att tex gå till affären ;).. Meeeen men iallafall!

hejdå!

Anonym sa...

Apropå religionsfrihet så hittade jag ett kort klipp på youtube där det beskrivs hur de allra första muslimerna respekterade kristna o judar (då det inte bodde andra folk än dem i detta islamiska styret).

http://www.youtube.com/watch?v=K7j3gP7HDXQ&feature=channel_video_title

Vet inte med er, men jag tycker att det är religionfrihet! Tydligen bara propaganda att islam inte går ihop med andra kulturer/religioner!

//OpenMinded

Anonym sa...

Hej svensk muslim

Inte i syftet att "attackera" dig, men jag har några synpunkter på det du skrev och skulle gärna diskutera saken närmare.

Du skrev: "De flesta lyssnar på vad de ser någon smart människa säga...utan att...ens fråga någon kvinna som bär niqab. Vissa tror helt enkelt att dem vet mer än de som utövar religionen vilket är ganska galet :P"

Jag tycker faktiskt inte att det är så galet som du får det att låta. När man är uppväxt med en idé, så är det svårt att se objektivt på den idén. Tex niqab. När man är född och uppväxt i en omgivning som förutsätter att en kvinna ska bära niqab, är det svårt för den personen att se de riktiga effekterna som niqaben har på det större samhället, positiva som negativa. Lever man i ett samhällskrets där icke-niqab är oacceptabelt så är det svårt för den personen att inse att hon bär niqaben bara för att göra alla andra tillags och inte för att hon faktiskt vill. Tyvärr, bara för att man lever i Sverige nu för tiden, behöver inte betyda att man inte lever i ett sådant samhälle. En person utifrån å andra sidan har inte den pressen på sig, så han/hon har större chans att se "the big picture" eftersom den personen kan "observera" utan att själv bli påverkad. Därför kan den personen se saker som niqab-bäraren inte kan se. Nu pratar jag självklart inte om de som konverterar i vuxen ålder och bestämmer sig för att bära niqab för jag antar (eller iaf hoppas) att de gör en medveten val där.

Exemplet med svetsaren tycker jag inte att det är giltigt här heller eftersom svetsning är något man lär sig på ett annat sätt. En svetsare lär sig fakta och praktik där man ser resultatet av det man gör direkt. Man kan justera sina metoder efter att man ser resultaten. En svetsare behöver inte vänta tills den dör för att se om hans svetsningsmetoder funkade eller inte.


Också ditt svar på frågan om vad man ska göra med en muslim som avsäger sin tro. Du skrev i princip att de som avsäger sin muslimiska tro inte har varit riktiga muslimer. Innebär detta att du tycker man inte ska göra något med dem? Jag vet inte exakt vad DragonenSWE hade i tankarna med den frågan, men jag antar att han syftar på det allmänt kända fakta att de flesta skolorna i islam säger att den som avsäger sin muslimiska religion bör dödas med motivering från profeten Mohammed's uttalanden som är samlade i så kallade Hadith böcker. Tex Hadith nr 6922 som förekommer i Bukhari Hadith samling (som är en av de mest autentiska Hadith samlingar som finns). Där står det tydligt att profeten hade sagt "Den som byter sin religion, döda honom". I din åsikt då, vilka muslimer ska den hadithen appliceras på?


Som svar på en annan kommentar skrev du också "Men inom Islam gör man (eller bör göra) alla handlingar för Guds skull, för belöning, blygsamhet mm. För de handlingar man gör för andra människors skull räknas inte hos Gud och är helt enkelt värdelösa i Efterlivet"

Visst, jag kan hålla med dig att idén bakom det man gör i Islam är att det ska vara till Gud och ingen annan, annars räknas det inte. Men vad har det med verkligheten att göra? Jag känner en tjej, i Sverige, som började bära slöja i tonåren pga press från hennes föräldrar. Hennes föräldrar, i sin tur, pressade henne efter att ha hört alla kommentarer i det samhället de lever i som i princip säger att icke-beslöjade kvinnor är "lösa" kvinnor som ingen vill gifta sig med. Hennes slöja kommer inte att räknas hos Gud, men det ändrar inte faktumet att hon bär den och att hon bär den mot sin vilja. Problemet med att bära burka för Guds skull vs att bära den pga social tryck är att det sociala trycket är mer angelägen än Guds skull. Effekterna av det sociala trycket upplever man i nuet, här och nu, medans effekten av saker gjorda för Guds vilja märker man först efter att man dör. Det är klart att det är tjejens familj och samhälle som gör fel när de inte inser att slöjan ska vara för Gud och inte för dem, men att du och jag inser detta ändrar inte verkligheten för den tjejen.