torsdag 2 februari 2012

Slöjdebatten handlar inte om religionsfrihet, den handlar om kvinnors rätt till utbildning

Alltså, jag pallar inte. Varför är folk så himla dumma och opålästa? Jag blir så förbannad på hela den här burkadebatten. Jag tycker inte heller att burkor och niqab är något bra. Jag tycker de är fruktansvärda kvinnoförtryckande medel (men nej, jag är inte rasist eller islamofob). Men. Man kan inte försöka få bort ett förtryck med ett annat förtryck. Antingen så förtrycker man genom att säga "du måste klä dig i heltäckande kläder offentligt" eller så förtrycker man genom att säga "du får inte klä dig i heltäckande kläder offentligt". Visst, syftet med det senare är att uppnå jämställdhet men på vilket sätt gör man det när man säger till nån hur personen får eller inte får klä sig? Och när konsekvensen blir att kvinnor i ännu större grad kommer begränsas till sina hem eftersom de inte kommer vilja/kunna visa sig offentligt?

Sen det här argumentet att "det är ju trevligt att se ansiktet så den man talar med". Ja, det är trevligt, men det är inte en mänsklig rättighet. Att få gå i skolan och få utbildning, det är däremot en mänsklig rättighet (vilket jurister som Alcalá borde veta). Vad väger tyngst? Att skolan ska vara "trevlig" eller att alla kvinnor ska kunna ta del av sina mänskliga rättigheter?

5 kommentarer:

maja sa...

har du läst?(har inte med inlägget direkt att göra, bara lite "trevlig" läsning jag råka på...)

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.844815-chalmerstidning-far-kritik-for-kvinnofientlighet

http://www.gp.se/polopoly_fs/1.844876.1328023321!/tofsen.pdf

maja sa...

http://genusnytt.wordpress.com/2012/02/01/student-kritiserade-feminismen-genusforskare-upprord-i-media/

och ett inlägg om detta, framförallt kommentarerna, man blir rädd...och önskar hett att inte dessa män vore på väg mot maktpostioner/chefsposter i samhället, usch...

Annika sa...

Öhhh...nej jag tycker inte heltäckande kläder har att göra i vissa yrken. Tänk dig själv att vakna upp efter en operation och en helt täckt vårdpersonal möter din syn? Man får faktiskt anpassa sig efter vad som råder på arbetsplatster. Att vara rätt klädd är helt självklart. Tycker man det är viktigare att ha heltäckande plagg så får man väl ha det - hemma!

Anna sa...

Maja: jag hade faktiskt inte läst krönikan innan, barn läst om den. Herregud, vilken idiot! Och Pär Ström och hand anhängare..................................................

Annika: nu handlar inte inlägget om det utan om att kvinnor ska få tillgång till skola och utbildningen och kunna röra sig i offentligheten. Jag tycker också att det finns yrken där heltäckande klädsel inte är lämplig, dock ser jag inte varför det skulle vara så opassande just efter en operation?

Annika sa...

För att man är allmänt groggy och kanske inte alls så välmående efter operation. Kul då att en helt täckt figur står vid ens säng i det läget. Man kan ju skitskrämd för mindre.