måndag 25 juli 2011

Sluta ursäkta gärningsmännen

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera det som hänt i Norge för jag vet inte riktigt vad jag ska säga som inte redan sagts men jag måste säga något om det här inlägget hos Bloggkommentatorerna.

De menar att könsroller gör att män begår sådana här brott eftersom män måste visa sig starka psykiskt och fysiskt. Jag köper inte riktigt den enkla förklaringen. Jag köper inte heller att gärningsmannen skulle gjort detta på grund av en hemsk uppväxt. Inte för att jag tror att han föddes ond utan för att många många människor har fruktansvärda barndomar utan att för den sakens skull döda över 90 personer. Framförallt - många kvinnor har haft en hemsk uppväxt utan att för den sakens skull ta ut det på andra genom att använda våld.

Så varför är det främst män som använder sig av våld? Varför gör inte kvinnor det? Varför är det nästan alltid män som begår den typen av brott som Anders Behring Breivik begick?

Jag tror att män gör sånt här för att demonstrera sin makt och därför begår inte kvinnor sådana här handlingar för de har ingen makt att visa upp. Det är väl inte direkt någon nyhet att det är män och inte kvinnor som har makten i samhället? Gärningarna i Norge handlar om ett behov av att visa makt, inget annat. Jag ogillar starkt när man, som Bloggkommentatorerna, börjar prata om dålig uppväxt och sånt - det är att göra gärningsmannen till ett offer. Det är inte han som är offret, det är alla de döda och deras familjer. Det är inte synd om gärningsmannen. Det kan finnas förklaringar till varför han gjorde som han gjorde men inga ursäkter. Jag är så trött på att (mäns) våld alltid ska förklaras och ursäktas - det är inte de som använder våld som är offer, det är de som blir föremål för det. Låt gärningsmannen ta ansvar för sina handlingar, ursäkta dem inte. Alla vet att det är fel att använda våld och det är inte så himla svårt att avstå från att använda det - även om ens uppväxt sög.

8 kommentarer:

Annika sa...

Väntade på ett inlägg från dig om detta :) Tycker som dig, det är förbannat oviktigt huruvida hans barndom var eller vad som nu må ha lett honom att göra allt detta. Han är vuxen och får ta ansvar för vad han gjort. Simple as that. De som spånar i hur hans liv varit söker nog någon slags förklaring till hans dåd men det är ju ingen ursäkt.....

Annika sa...

Blev förresten nyfiken när jag såg dina senaste twittrar; vad exakt handlade det avsnittet om? Nu blev jag ju nyfiken när du skriver sådär :P Ser inte på den, jag tycker däremot den är så präktigt amerikansk liksom.....:P

AnnaBanana sa...

Eller hur, att ta ansvar för sina handlingar borde inte vara så himla svårt.

Avsnittet handlade om att mamman i familjen börjar arbeta och naturligtvis blir det totalt kaos i hemmet. Sensmoralen är att kvinnor bör vara hemmafruar för det är också en karriär............ och det är tydligen inte ok att ifrågasätta hemmafruidealet för då är man ofeministisk.

Angelika sa...

Bra inlägg!

Men jag tror inte att man alltid letar efter en ursäkt för att man söker en förklaring till det han har gjort. Självklart vill människor förstå VARFÖR han gjorde som han gjorde.

Bara för att du ogillar att man börjar prata om dålig uppväxt (och anser att det bara handlar om att visa makt) och sånt innebär det inte att det är fel.

AnnaBanana sa...

Jag förstår att man vill förstå och letar efter en förklaring, det gör jag ju själv. Jag tror att förklaringen är att det handlar om makt och självklart tycker jag att min förklaring är den rätta. Det vore väldigt konstigt om jag inte skulle tycka att min åsikt är rätt och andras är fel. Det betyder inte att jag inte tycker att andra har rätt att ha en åsikt.

Annika sa...

hahah, men har du sett avsnittet där några i familjen börjar använda mobiltelefon? Minns så dåligt eftersom detta var evigheter sedan jag såg det, men det var också något om att moderniteten med att alltid kunna bli nådd via mobil var något negativt. Var det pappan som ogillade att mamman började jobba?

Xiao sa...

intressant sätt att se på det. Jag reflekterade inte ens över bloggkommentatorernas inlägg.

Jag läste inte att de försökte ursäkta gärningsmannen på något vis. Snarare att de sökte en förklaring. Inte en ursäkt. Jag tror inte de ursäktar hans handlingar eller på något sätt inte låter honom ta ansvaret för det. För mig så försöker de förstå VARFÖR han är ond. De ifrågasätter inte att han är det.

Att det är just män som begår sådana här brott beror säkert också på att samhället definierar "manligt" på ett visst sätt och män precis som kvinnor känner att de borde vara på ett visst sätt för att passa in i sin roll. På det sätter håller jag med dem.

Tror du att kvinnor med en hemsk uppväxt inte tar ut det på andra genom våld BARA för att de är kvinnor och inte män eller för att de finns en mer komplex struktur i samhället som gör att kvinnor tar ut det på andra sätt?

AnnaBanana sa...

Annika: jag har sett mobil-avsnittet, så himla töntigt! Nja, det var mer att mamman själv kom fram till att hon inte ville jobba eftersom hon redan har en karriär som hemmafru.........

Xiao: oavsett om det är en förklaring eller en ursäkt så är den felaktig, tycker jag. Jag tycker att förklaringar så som att "han hade en hemsk uppväxt" och dylikt är en indirekt ursäkt. Men det är min åsikt och alla håller nog inte med om det.

Det finns ju kvinnor som tar ut aggressioner genom våld men de är mycket färre än de män som gör så. Jag tror att det beror på flera faktorer; dels för att kvinnor är fysiskt svagare (generellt sett) och har därmed mycket svårare att få makt och kontroll över en man och dels tror jag det beror på att det inte är ok enligt samhället för kvinnor att vara aggressiva.

Ja, de har definitivt en poäng när de pratar om könsroller men jag tycker de gör det lite för enkelt för sig.